הקרקע בתל-אביב יקרה. מאד. לכן, מפתיע כל פעם לראות כיצד הרשויות מוכנות להקצות לכלי הרכב עוד ועוד שטח, על חשבון מרחבים שעשויים לשמש את כל הציבור. דוגמה מובהקת לתהליך הזה הוא רחוב הר-סיני, הידוע יותר בכינויו מגרש-החנייה-שמאחורי-בית-הכנסת-הגדול. נראה שהרחבה הזו, שתוכננה בשנות ה-30 ככיכר בסגנון איטלקי, נשכחה מהתודעה העירונית, ואילולא הייתה מוחזקת בחיים על ידי השישקו, והפלייס-טו-בי הנוכחי, התדר, הרי שהמקום היה כמעט ריק לגמרי. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה המצערת שהרחבה היפהפיה הזו משמשת בעיקר כלי רכב. ככה זה נראה היום:
כמה שמסתכלים על הרחבה, הולך ומתבהר גודל הפספוס. מדובר במרחב שנמצא באמצע האזור הקלאסי של תל-אביב. הרחבה מוקפת בקשתות, ויש מסביבה חזית מסחרית שיכולה להבטיח את חיוניות המקום. אפילו האספלט של הכביש כבר מעוצב כמדרחוב, כך שלא צריך הרבה כדי להפוך את המקום לאטרקטיבי ביותר. כל מה שצריך הוא לסלק משם את המכוניות, ולשדרג במעט את התשתיות שמסביב, והמקום ייהפך למרחב ציבורי לתפארת. אין שום הצדקה לחניון ברחוב הר-סיני, ובפרט לאור העובדה שאם יש משהו שלא חסר ברחוב אלנבי הסמוך, זה תחבורה ציבורית. כמעט כל קו אוטובוס בעיר עובר במקום או בסמוך לו. אם העירייה אכן מעוניינת לצמצם את השימוש ברכב הפרטי ולהחיות את המרחב הציבורי, רחבת בית הכנסת הגדול היא מקום מצויין להביא את זה לידי ביטוי.
וואלה, זה רעיון. אפשר בכיף היה לשים שם מזרקה קטנה, ספסלים, כמה ערוגות דשא. אולי דוכן כזה שמוכר קפה כמו בשדרות רוטשילד.
אין גבול למה שהיה אפשר לעשות שם, בהשקעה יחסית מועטה. אפשר גם להקצות חלק מהמרחב לשטח ירוק עם ספסלים.
אני כבר שנים אומר את זה על הרחבה הזו.
החלום שלי היה לעשות רשימה של המקומות שחשוב ביותר לשחרר אותם מרכבים בתל אביב-יפן וזה היה במקום השני (אחרי כיכר הבימה, שעל פני הרחוב אומנם שוחררה אבל כולה יודעים איך זה נעשה)…
המקום הבא הוא שדרות וושינגטון
שי, לגבי שד' וושינגטון, השדרה נמצאת בתכנון להפיכתה לכיכר וביטול כביש הגישה ולקראת ביצוע.
אהבתי מאד את הרעיון! הסתובבתי הרבה באזור, אבל לא הכרתי את המקום.
יוני, לפחות לפי ויקיפדיה, המקום הנשכח הזה תוכנן להיות המקום המרכזי של העיר הישנה. כפי שמתבהר פעם אחר פעם, המתכננים של תל אביב בתקופה ההיא ידעו מה הם עושים. ראוי לנסות להחיות את המקום.
זה שטח פרטי או ציבורי?
אין לי מושג. אבל קשה לי להאמין שזה יכול להיות פרטי. מדובר ברחוב לכל דבר.
יכול להיות שזה מעבר בשטח פרטי יש המון דוגמאות בעיר לכך.
לפחות החלק הצפוני (רחוב הר סיני) הוא רחוב ועל כן לא יכול להיות בבעלות פרטית. לגבי הקצה הדרומי – לא ברור
בהחלט מעשי, יש כניסה לחניון תת קרקעי השייל למבנה בפינת הר ציון אחד הען.
בעבר העלתי רעיון במסגרת חגיגות המאה לעיר תל אביב לתוספת כיכרות למרחב העירוני בסמוך לבתי כנסת כולל הארתם, מירב בתי הכנסת ההיבטוריים שתוכננו ע"י מיטב אדריכלי העיר כוללים רחבה, כיכר, או גינה, דבר שיגדיל את עירוב השימושים בעיר.
הרחבה הזו מלאת חיים לקראת ערב בעיקר בשל בתי הקפה ומוסדות הקולינריים סביבה וברחבה עצמה, כרוכב אופניים ויומם בתחבורה הציבורית, אני בעד הוצאת כלי הרכב מהרחבה, למרות שזה יהיה לא קל, מקווה שהעיריה תהיה אמיצה ותלך על זה.
איזו פינה מקסימה. לא ידעתי שהיא קיימת..
לגמרי
[…] 4. אליאב זיהה פיאצה תל-אביבית שמתחבאת מתחת למכוניות עומדו…. […]